F1 – Världens största motorsport


F1, även kallad Formel 1, är utan tvekan den största motorsporten i världen. Det är också otroligt dyr sport där miljardbelopp spenderas regelbundet av de stora stallen.  Men med tanke på hur mycket pengar sporten också drar in är det ju möjligt att spendera alla dessa pengar också. De nuvarande F1-tävlingarna hade sin första säsong 1950, men härstammar från grand prix-racingen som hade sin start 1901. Det behöver ju knappast nämnas att bilutvecklingen har kommit väldigt långt även sedan första F1-säsongen, men den ingenjörskonst som ligger till grunden för de moderna F1-bilarna är även efter modern standard något riktigt spektakulärt.

Under en F1-säsong tävlar alla deltagare över hela världen. Antalet länder som arrangerat F1-lopp är idag fler än antalet lopp som ingår i en säsong. Men det finns flera lopp som numera körs varje säsong. Monaco Grand Prix är ett av dessa lopp och hålls ofta upp som det mest prestigefyllda enskilda loppet att vinna.

F1 är en väldigt populär publiksport och det är alltid fullt av åskådare på läktarna. Populariteten betyder också att det alltid är klokt att vara ute i god tid för den som vill vara med i publiken vid ett av säsongens lopp. Vissa lopp kommer så klart säljas slut snabbare än andra. Och det är oftast Monaco Grand Pris som säljer slut först.

För den som vill resa längre så kanske Dubai är det som kan vara intressant. På Yas Marina Circuit så körs det Formel 1 sedan 2009 då banan stod klar. Den är byggd på en konstgjord ö och det är Hermann Tilke som konstruerat banan likt många andra formel 1 banor runt om i världen. Det är en unik miljö och bana som får de flesta att häpna av beundran. Så klart så finns det mycket annat att uppleva i Dubai. Förutom sol och bad så kan man ägna många timmar åt shopping i någon av de luxuösa shoppingcentran som finns i staden.