Byter du vattenpumpen själv på din bil?


Det är inte ovanligt att ha en vattenpump på bilen som går sönder. Detta är en mycket viktig komponent i bilens kylsystem och ansvarar för att cirkulera kylarvätska genom motorn och kylaren. Skulle denna komponent gå sönder kan det både överhetta och skada motorn.

Skäl till att vattenpumpen går sönder

Det finns flera olika orsaker till att vattenpumpen slutar fungera. En av de vanligaste orsakerna är att tätningarna har blivit skadade eller försvagade på grund av slitage. Med tiden slits även pumpens kullager ut vilket kan leda till oljud. Om vattenpumpen är skadad, kan det vara nödvändigt att byta ut den helt.

Fördelar med att göra det själv

Att själv byta sin bils vattenpump är mycket billigare än att lämna in den hos en verkstad. En ny vattenpump kostar bara några hundra kronor när du köper den online. Du kan handla den här. Dessutom är det enkelt att göra då det finns många guider på internet så du slipper betala för installation. Är du osäker på hur du ska gå tillväga för att byta ut vattenpumpen på din bil, kan det ändå vara bäst att prata med en professionell mekaniker innan du gör något.